Chlorella - jako superfoods wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Wspomaga leczenie anemii, nadciśnienia tętniczego, obrzęków i trądziku.
Kurkuma - ta coraz bardziej popularna przyprawa zawiera w swoim składzie bardzo silny antyoksydant: kurkuminę. To ona sprawia, że spożywając kurkumę wpłyniesz pozytywnie na pracę mózgu i samopoczucie. Wykazano, że kurkuma jest cennym składnikiem w walce z chorobami nowotworowymi i depresją.
Imbir - ze względu na bogatą zawartość fitoskładników, roślina ta ma właściwości lecznicze. Od wieków stosuje się go na choroby układu oddechowego, mdłości, czy migrenie. Imbir wspomaga trawienie, proces odchudzania i przeciwdziała powstawaniu zakrzepów we krwi. Ma również działanie przeciwzapalne, co wspomaga organizm w walce z przeziębieniem.
Cytrusy - obfitują w wiele witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C, B1, B2, B3, magnez, żelazo i wapń. Wykazano, że owoce cytrusowe wspierają kontrolę poziomu insuliny w organizmie i obniżają poziom cukru we krwi, poprawiają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy.
Pieprz Kajen - chociaż jego działanie zazwyczaj sprowadzane są do wspomagania odchudzania, wykazuje on szereg właściwości prozdrowotnych. Pieprz kajen działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Polecany jest osobom zmagającym się z częstymi bólami głowy i nerwobólami.
Buraki - nie bez powodu od zawsze kojarzyły się ze zdrowiem. Warzywo to pozytywnie wpływa na działanie układu krwionośnego, mięśniowego, jak również poprawę pamięci. Ze względu na dużą zawartość żelaza, polecane są kobietom w ciąży i osobom chorującym na anemię, czy borykającym się z migrenami i nadciśnieniem.
Owoce Acai - zawierają dużą ilość wapnia i żelaza, jak również NNKT, w tym kwas linolowy i oleinowy. Ich częste spożycie wpłynie na usprawnienie funkcjonowania układu krwionośnego, poprawę koncentracji i szybkości myślenia, poprawę wzroku. Owoce acai mają wpływ na poprawę poziomu cukru we krwi.
Mięta - zalecana przy wszelkiego rodzaju niestrawnościach, działa rozkurczowo i wiatropędnie, wspomaga pracę jelit i znosi uczucie dyskomfortu i bólu. Dzięki zawartości mentolu odpręża, łagodzi stres i zwalcza ból głowy.
Rokitnik - jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Z tego właśnie względu owoce rokitnika powinny spożywać osoby z bólami mięśni i stawów, trudnościami w gojeniu się ran, chorobami skóry i układu krwionośnego. Sok z rokitnika warto również włączyć w trakcie leczenia przeziębienia i grypy, lub gdy organizm jest osłabiony.
Rozmaryn - jako zioło o silnych właściwościach przeciwutleniających wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami. Substancje bioaktywne pomagają łagodzić astmę, kolkę nerkową i choroby na tle zapalnym. Rozmaryn działa rozkurczająco, przez co ma swoje zastosowanie w chorobach przewodu pokarmowego.
Jabłka - dzięki obecności pektyn wspomaga pracę jelit, regulując rytm wypróżnień. Z kolei zawarte w nich flawonoidy i witamina C pozytywnie wpływają na wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia. Przeciwutleniacze obecne w jabłkach mogą wspomóc organizm w ochronie przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.