Jak podgrzewać catering dietetyczny?

Posiłki oferowane przez cateringi dietetyczne są najczęściej pakowane w tacki jednorazowego użytku zgrzane folią. Opakowania mogą być wykonane z materiałów nadających się do recyklingu lub w pełni biodegradowalnych. Zarówno jedne, jak i drugie mogą być poddawane obróbce termicznej bez wnikania szkodliwych substancji do żywności.

Używanie kuchenek mikrofalowych jest jedną z najwygodniejszych form podgrzewania posiłków. Nie traci się bowiem czasu na przekładanie jedzenia i mycie użytych naczyń. Podgrzewanie dań w mikrofalówkach może odbywać się w dwojaki sposób. Jednym z nich jest nacięcie w paru miejscach ochronnej folii i włożenie tacki na kilka minut do urządzenia. Czas zależy od mocy kuchenki mikrofalowej oraz preferencji klienta, jak gorący ma być posiłek. Ten sposób zapobiega wysychaniu poszczególnych składowych dania i pozwala na wydobycie głębi smaku. Należy pamiętać, że czasami posiłek składa się z kilku elementów.

Zdarza się, że do dania są dołączane sosjerki z dressingami czy dipami, które lepiej smakują na zimno (np. tzaziki czy vinegret). Wtedy też należy zastosować drugi wariant ocieplania posiłków, to znaczy oderwać całkowicie folię, wyjąć opakowanie z sosem i włożyć tackę z jedzeniem do kuchenki mikrofalowej. Ten sposób podgrzewania, niestety niesie nieco większe ryzyko przesuszenia poszczególnych elementów dania. Dlatego też zaleca się ustawienie odpowiedniej temperatury i czasu podgrzewania posiłków. Należy podkreślić, że posiłki z cateringu dietetycznego nie są skierowane tylko do osób posiadających kuchenkę mikrofalową. Dania przeznaczone do spożycia na ciepło równie dobrze mogą być podgrzane w tradycyjny sposób.

Zawartość tacek należy przełożyć do garnka i gotować do uzyskania pożądanej temperatury żywności. Można także skorzystać z piekarnika i podgrzać danie w naczyniu żaroodpornym. Gotowanie czy pieczenie nie wpływa negatywnie na smak i jakość odżywczą posiłków. Oczywiście pamiętać należy o właściwe dobranym czasie i odpowiedniej temperaturze gotowania.
Warto podkreślić, że etykiety dołączone do zapakowanych posiłków często zawierają sugestię w jakiej formie posiłki powinny zostać spożyte: na zimno, lekko lub dobrze podgrzane. Zachęca się do przestrzegania tych wytycznych, jednak nie są one koniecznością. To klient powinien zadecydować jakie posiłki woli spożyć chłodniejsze, a jakie na gorąco.
Zdarza się, że do dania są dołączane sosjerki z dressingami czy dipami, które lepiej smakują na zimno (np. tzaziki czy vinegret). Wtedy też należy zastosować drugi wariant ocieplania posiłków, to znaczy oderwać całkowicie folię, wyjąć opakowanie z sosem i włożyć tackę z jedzeniem do kuchenki mikrofalowej. Ten sposób podgrzewania, niestety niesie nieco większe ryzyko przesuszenia poszczególnych elementów dania. Dlatego też zaleca się ustawienie odpowiedniej temperatury i czasu podgrzewania posiłków. Należy podkreślić, że posiłki z cateringu dietetycznego nie są skierowane tylko do osób posiadających kuchenkę mikrofalową. Dania przeznaczone do spożycia na ciepło równie dobrze mogą być podgrzane w tradycyjny sposób.

Zawartość tacek należy przełożyć do garnka i gotować do uzyskania pożądanej temperatury żywności. Można także skorzystać z piekarnika i podgrzać danie w naczyniu żaroodpornym. Gotowanie czy pieczenie nie wpływa negatywnie na smak i jakość odżywczą posiłków. Oczywiście pamiętać należy o właściwe dobranym czasie i odpowiedniej temperaturze gotowania.

Warto podkreślić, że etykiety dołączone do zapakowanych posiłków często zawierają sugestię w jakiej formie posiłki powinny zostać spożyte: na zimno, lekko lub dobrze podgrzane. Zachęca się do przestrzegania tych wytycznych, jednak nie są one koniecznością. To klient powinien zadecydować jakie posiłki woli spożyć chłodniejsze, a jakie na gorąco.

Zamów swoją dietę

Skomponuj swoje zestawy. Złóż szybkie i wygodne zamówienie online. 
ZAMÓW ONLINE
Możesz także zamawiać kontaktując się z nami telefonicznie lub mailowo. Nasi dietetycy doradzą przy wyborze rodzaju diety, wariantów i kaloryczności.

Biuro Obsługi i dane kontaktowe

DTFC Eat Good Sp. z o. o. Sp. K.
Dietific - Catering Dietetyczny

ul Zagrody 31
30-318 Kraków

Godziny obsługi klienta
Poniedziałek - Sobota: 6:00-18:00
Niedziela: 10:00-18:00

Obsługa Telefoniczna
tel. +48 797 400 929

Obsługa Internetowa
zamowienia@dietific.plRegulamin i polityka prywatności
TU JESTEŚMY
menu-circle