Posiłki oferowane przez cateringi dietetyczne są najczęściej pakowane w tacki jednorazowego użytku zgrzane folią. Opakowania mogą być wykonane z materiałów nadających się do recyklingu lub
w pełni biodegradowalnych. Zarówno jedne, jak i drugie mogą być poddawane obróbce termicznej bez wnikania szkodliwych substancji do żywności.
Używanie kuchenek mikrofalowych jest jedną z najwygodniejszych form podgrzewania posiłków. Nie traci się bowiem czasu na przekładanie jedzenia i mycie użytych naczyń. Podgrzewanie dań w mikrofalówkach może odbywać się w dwojaki sposób. Jednym z nich jest nacięcie w paru miejscach ochronnej folii i włożenie tacki na kilka minut do urządzenia. Czas zależy od mocy kuchenki mikrofalowej oraz preferencji klienta, jak gorący ma być posiłek. Ten sposób zapobiega wysychaniu poszczególnych składowych dania i pozwala na
wydobycie głębi smaku. Należy pamiętać, że czasami posiłek składa się z kilku elementów.
Zdarza się, że do dania są dołączane sosjerki z dressingami czy dipami, które lepiej smakują na zimno (np. tzaziki czy vinegret). Wtedy też należy zastosować drugi wariant ocieplania posiłków, to znaczy oderwać całkowicie folię, wyjąć opakowanie z sosem i włożyć tackę z jedzeniem do kuchenki mikrofalowej. Ten sposób podgrzewania, niestety niesie nieco większe ryzyko przesuszenia poszczególnych elementów dania. Dlatego też zaleca się ustawienie odpowiedniej temperatury i czasu podgrzewania posiłków. Należy podkreślić, że posiłki z cateringu dietetycznego nie są skierowane tylko do osób posiadających kuchenkę mikrofalową. Dania przeznaczone do spożycia na ciepło równie dobrze mogą być podgrzane w tradycyjny sposób.
Zawartość tacek należy przełożyć do garnka i gotować do uzyskania pożądanej temperatury żywności. Można także skorzystać z piekarnika i podgrzać danie w naczyniu żaroodpornym. Gotowanie czy pieczenie nie wpływa negatywnie na
smak i jakość odżywczą posiłków. Oczywiście pamiętać należy o właściwe dobranym czasie i odpowiedniej temperaturze gotowania.
Zdarza się, że do dania są dołączane sosjerki z dressingami czy dipami, które lepiej smakują na zimno (np. tzaziki czy vinegret). Wtedy też należy zastosować drugi wariant ocieplania posiłków, to znaczy oderwać całkowicie folię, wyjąć opakowanie z sosem i włożyć tackę z jedzeniem do kuchenki mikrofalowej. Ten sposób podgrzewania, niestety niesie nieco większe ryzyko przesuszenia poszczególnych elementów dania. Dlatego też zaleca się ustawienie odpowiedniej temperatury i czasu podgrzewania posiłków. Należy podkreślić, że posiłki z cateringu dietetycznego nie są skierowane tylko do osób posiadających kuchenkę mikrofalową. Dania przeznaczone do spożycia na ciepło równie dobrze mogą być podgrzane w tradycyjny sposób.
Zawartość tacek należy przełożyć do garnka i gotować do uzyskania pożądanej temperatury żywności. Można także skorzystać z piekarnika i podgrzać danie w naczyniu żaroodpornym. Gotowanie czy pieczenie nie wpływa negatywnie na
smak i jakość odżywczą posiłków. Oczywiście pamiętać należy o właściwe dobranym czasie i odpowiedniej temperaturze gotowania.
Warto podkreślić, że etykiety dołączone do zapakowanych posiłków często zawierają sugestię w jakiej formie posiłki powinny zostać spożyte: na zimno, lekko lub dobrze podgrzane. Zachęca się do przestrzegania tych wytycznych, jednak nie są one koniecznością. To klient powinien zadecydować
jakie posiłki woli spożyć chłodniejsze, a jakie na gorąco.